Begil Oğlu Emren Hikayesi | Dede Korkut Hikayeleri

Mavi ve Edebiyat

Bayındır Han bir gün tüm iç ve dış Oğuz beylerini çağırmış ziyafet veriyordu. Bu ziyafet esnasında Gürcistan'ın haracı geldi, bu gelen haraç diğerlerinden farklıydı. Daha önce para yollayan Gürcistan, bu sefer  bir at, bir silah ve bir çomak yollamıştı. Bayındır Han bu duruma çok kızdı ama Dede Korkut, Bayındır Han'ı sakinleştirdi ve 
-"Han'ım bunun üçünü de bir yiğide verelim, Oğuz iline karakol olsun." dedi.

Bu teklif Bayındır Han'ın hoşuna gitti ama kimse bunları alıp Oğuz iline karakolluk yapmaya yanaşmadı. Begil isimli bir yiğit vardı. Bayındır Han, Begil'e bunları alıp Oğuz ilini korumasını teklif etti ve Begil de bu teklifi kabul etti. 


Bunun üzerine Begil, yerini yurdunu toplayıp Gürcistan sınırına gitti ve orada Oğuz iline karakolluk etmeye, Oğuz ilini düşmanlardan korumaya başladı. Kafir gördüğünde başını keserek Bayındır Han'a hediye ediyordu. Her sene de Bayındır Han'ın huzuruna çıkıyordu. Yine Bayındır Han, Begil'i görmek istedi. Begil de Bayındır Han'ın huzuruna çıktı, hediyesini verdi, elini öptü. Bayındır Han yanındaki diğer beylerle konuşurken Begil'in kahramanlığından konu açıldı, avdaki hünerleri, ok atmadaki başarısı konuşuldu. Bayındır Han da bu hünerlerin Begil'e ait olmadığını, asıl hünerin atta olduğunu söyledi. Bunun üzerine Begil çok alındı ve Bayındır Han'ın görevini bırakarak yurduna döndü.

Begil'in mutsuz olduğunu gören eşi, bunun nedenini sordu ve Begil de olanları anlattı. Bunun üzerine Begil'in eşi, ava çıkmasını, biraz hava almasını önerdi. Bu fikir Begil'in de hoşuna gitti ve atına atlayarak ava çıktı. Av ararken bir boğa gördü ve atını boğanın üzerine doğru sürmeye başladı. Boğayı kovalarken boğa bir uçurumdan aşağı atladı ve at da uçurum kenarında duramayarak Begil'i sırtından düşürdü. Bu düşme esnasında bacağını kıran Begil, avlanmayı bırakarak evine geldi. Kafirin casusları Begil'in bacağını kırdığını öğrenince hemen sefer düzenleyerek Begil'in yerine, yurduna, cariyelerine sahip olmak istediler. Begil'in de kafirin içinde bir casusları vardı ve bu casus haberi hemen yetiştirdi. 

Kafirlerin saldıracağını öğrenen Begil, oğlu Emren'i çağırdı ve hemen Bayındır Han'a haber götürmesini istedi. Oğlu Emren ise kafirlerle savaşmak istediğini söyledi ve babasından atını, kılıcını ve üç yüz yiğidini istedi. Babası da oğlu Emren'in bu cesurca düşüncesi karşısında ona atını, kılıcını ve üç yüz yiğidini verdi. 

Babasının atına binip kılıcını kuşanan Emren, üç yüz yiğitle beraber kafirlerin karşısına çıktı. Begil'in atını ve kılıcı gören kafirler ilk başta korksalar da sonradan attaki kişinin Begil olmadığını görünce cesaretlendiler ve attaki kişinin Begil'in oğlu olduğunu öğrenince saldırıya geçtiler. Begil'in oğlu Emren, kafirlerin komutanı ile amansız bir mücadeleye girişti. At üzerinde, meydanda ve yerde kılıç kılıca savaştılar, kılıçlar kırıldı, güreştiler ama yine yenişemediler. Sonlara doğru genç olan Emren yorgun düştü, kafir komutanı tam Emren'i yenecekken Emren, Allah'a yalvardı ve dua etti. Bu duanın kabul olması üzerine Allah tarafından Emren'e kırk yiğit gücü verildi ve Emren bu güçle kafiri kaldırıp yere vurdu, kanını akıtıp boğazına sarıldı. Kafir ise canını bağışlamasını istedi, canını bağışlarsa Müslüman olacağına yemin etti. Emren de kafiri serbest bıraktı ve kafirlerin komutanı kelime-i şehadet getirerek Müslüman oldu. 

Begil'e müjdeli haber ulaştı. Emren'in savaştan dönmesi ile baba oğul kucaklaştılar. Tüm Oğuz beylerine haber salındı, şenlikler düzenlendi. Dede Korkut gelerek boy boyladı soy soyladı, koşmalar okuyup dualar etti. 

Begil Oğlu Emren Hikayesi, gördüğünüz üzere kısa ama zevkli bir hikayeydi. Emren'in babası gibi cesur olması ve Oğuz illerini düşmanlardan korumasını konu alan bu hikayeyi ben okurken sıkılmadım, umarım siz de zevkle okumuşsunuzdur :)

Dede Korkut Hikayeleri hakkında daha çok bilgi almak ve diğer hikayelerin özetlerini incelemek isterseniz aşağıda okumak istediğiniz yazıya tıklayarak okuyabilirsiniz. 


Dede Korkut Kimdir? Dede Korkut Hikayelerinin Önemi Nedir?
Kazan Bey'in Oğlu Uruz Bey'in Tutsak Olması Hikayesi 
Deli Dumrul Hikayesi  
Kanlı Koca Oğlu Kan Turalı Hikayesi
Kazılık Koca Oğlu Yiğenek Hikayesi
Tepegöz Hikayesi 
Begil Oğlu Emren Hikayesi
Uşun Koca Oğlu Segrek Hikayesi 
Salur Kazan'ın Tutsak Olup Oğlu Uruz'un Çıkarması Hikayesi

Not: Bu yazıda kullanılan görsel alıntıdır.

2 yorum:

Yorumlarınız Bizim İçin Kıymetlidir, Düşüncelerinizi Paylaşırsanız Seviniriz :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.